Wat van gerstegras een superfood maakt

Gerstegras wordt steeds populairder bij gezondheidsbewuste mensen. Net als tarwegras is gerstegras een superfood dat iedereen zelf kan verbouwen en dat vol zit met gezonde mineralen, vitaminen en antioxidanten. De jonge, heldergroene ontbijtgranen bladeren kunnen worden gedronken als poeder, capsules of als gerstegrassap. Als u de smaak niet lekker vindt, mengt u het voedingssupplement eenvoudig in uw ontbijtgranen of smoothie. Welke ingrediënten in gerstegras en welk effect gerstegras heeft op de gezondheid, kunt u hier achterhalen.

Gezonde vitale stoffencombinatie

Gerstegras wordt als zeer gezond beschouwd. Vooral de gebalanceerde combinatie van de aanwezige vitaminen, mineralen, sporenelementen, enzymen, antioxidanten en fytochemicaliën maakt gerstegras zo populair. Bovendien heeft het gras een hoge biologische beschikbaarheid - de ingrediënten worden zo gemakkelijk door het lichaam opgenomen.

Oorspronkelijk was de populariteit van gerstegras op een tientallen jaren oud onderzoek van de Japanse wetenschapper Dr. Yoshihide Hagiwara terug. In vergelijking met meer dan 150 andere groene planten was de jonge graankorrel de voorloper: zeven keer zoveel vitamine C als sinaasappelen, elf keer zoveel calcium als melk en vier keer zoveel vitamine B1 als volkoren tarwemeel, gerstegras bevat volgens de studie van de wetenschapper.

Sindsdien heeft gerstegras geleidelijk de markt van voedingssupplementen veroverd.

Gerstegras - boordevol vitaminen en mineralen

Dat gerstegras zit vol met waardevolle ingrediënten, is onbetwist. Het gras bevat bijna alle essentiële vitamines, waaronder vitamine A, vitamine C, vitamine D2, vitamine E, vitamine K, die belangrijk is voor de bloedstolling, en diverse B-groepsvitaminen, waaronder vitamine B12 en foliumzuur.

De exacte samenstelling van de ingrediënten van gerstegrasspoeder kan enigszins variëren, afhankelijk van de fabrikant. De hoeveelheid mineralen per 100 gram poeder kan er als volgt uitzien:

 • 3, 4 milligram zink
 • 18 milligram natrium
 • 37 milligram ijzer
 • 179 milligram magnesium
 • 437 milligram fosfor
 • 832 milligram calcium

Hieraan toegevoegd zijn kalium en koper, evenals selenium en mangaan, die nodig zijn voor celbescherming en kraakbeenopbouw.

Andere ingrediënten van gerstegras

Naast het gehalte aan vitaminen en mineralen scoort gerstegras ook met bitterstoffen, chlorofyl, enzymen en alle essentiële aminozuren. Bovendien is gerstegras rijk aan vezels, wat een positief effect heeft op de spijsvertering.

De voedingswaarde van gerstegrasspoeder kan variëren, afhankelijk van de fabrikant. Op 100 gram meestal slechts 2 gram vet - maar 26 gram koolhydraten en minstens 304 kilocalorieën (kcal). Met een aandeel van ongeveer 28 procent bevat het groene poeder ook veel plantaardige eiwitten, waardoor het bijzonder aantrekkelijk is voor vegetariërs en veganisten.

Men moet echter niet vergeten dat gerstegras een hoge dichtheid aan gezonde voedingsstoffen heeft in vergelijking met andere voedingsmiddelen, maar ook in aanzienlijk kleinere hoeveelheden wordt geconsumeerd.

Rijk aan antioxidanten

Gerstegras bevat veel verschillende antioxidanten, waaronder de flavonoïden saponarine en lutonarine, en de isoflavonoïde isovitexine. Antioxidanten versterken het immuunsysteem en worden beschouwd als een belangrijke remedie tegen de schadelijke effecten van oxidatieve stress en vrije radicalen. Ze hebben niet alleen anti-inflammatoire, maar ook celbehoud. Ze kunnen het verouderingsproces vertragen en het lichaam beschermen tegen hart- en vaatziekten en kankers.

Een andere stof in gerstegras met antioxiderende werking is het fytochemische proanthocyanidine. Dit is bedoeld om de fibereiwitten te beschermen en zo de elasticiteit van de huid en het bindweefsel te behouden en de huid strakker te maken.

Effect onderzocht in verschillende onderzoeken

Vanwege de verschillende ingrediënten wordt gerstegras een helende werking toegekend bij tal van klachten en ziektes. Sommige effecten van gerstegras zijn al bestudeerd, terwijl grotere studies meestal nog in behandeling zijn.

Onder meer de volgende effecten van gerstegras werden gevonden in onderzoek:

 • Gerstegras kan het niveau van schadelijk LDL-cholesterol in het bloed verlagen. Een hoog cholesterolgehalte kan arteriosclerose en bijgevolg een hartaanval of beroerte bevorderen. In een studie van het China Medical College in Taiwan verbeterden de cholesterolwaarden na slechts vier weken het gebruik van gerstgrasextract.
 • Gerstegras zal naar verwachting ook positieve effecten bij diabetes produceren: in een andere studie gepubliceerd in het International Journal of Green Pharmacy in 2010 verminderde de dagelijkse inname van gerstegrasspoeder bij diabetici niet alleen het cholesterolgehalte, maar ook de bloedsuikerspiegel.
 • De substantie lunasin in gerstegras lijkt een kankerremmend effect te hebben. In het bijzonder kan de ontwikkeling van huidkanker en borstkanker worden voorkomen met behulp van lunasin in laboratoriumtests van Koreaanse onderzoekers. Klinische proeven zijn nog in behandeling.
 • In een onderzoek van de wetenschapper Osamu Kanauchi ontsproot gerst verloor de symptomen van de chronische inflammatoire darmziekte colitis ulcerosa en hielp bij het verbeteren van de darmflora. In het algemeen kan het ontstekingsremmende effect van gerstegras een positief effect hebben op darmproblemen, zoals candidiasis. Bovendien kan het gras helpen om de waterhuishouding in de darm te reguleren en zo de incidentie van diarree verminderen.

Er worden veel effecten op de gezondheid vermoed

Hoewel tot nu toe alleen geïsoleerde aspecten van het effect van gerstegras zijn bestudeerd, wordt aangenomen dat de verse bladeren alleen al vanwege hun ingrediënten een hoge gezondheidswaarde hebben.

Voor atleten, bijvoorbeeld, is gras populair voor het ondersteunen van spiergroei vanwege het hoge gehalte aan plantaardige eiwitten. Ook wordt chlorofyl, de groene plantenkleurstof, als zeer gezond beschouwd, omdat het de bloedvorming en wondgenezing ondersteunt en een positief effect op de darm kan hebben.

Bovendien moet de jonge graansoort:

 • dankzij het kaliumgehalte heeft het een stabiliserend effect op de bloeddruk
 • als basisch voedsel om de zuur-base balans gunstig te laten zijn en te helpen tegen hyperaciditeit en het lichaam te zuiveren
 • nuttig zijn bij allergieën en huidproblemen zoals eczeem en acne
 • dankzij een specifiek enzym stimuleren verschillende aminozuren het vetmetabolisme, temperen het hongergevoel en ondersteunen zo gewichtsverlies
 • Ontspannend, rustgevend en sfeerverhogend. Daarom wordt gerstegras aanbevolen voor mensen met stress of slaapstoornissen. Kinderen met ADD zouden zelfs moeten helpen om zich beter te concentreren.
 • hebben een positief effect op het haar en dragen bij aan de bestrijding van haaruitval, roos en vroegtijdige vergrijzing. Omdat deze problemen het gevolg kunnen zijn van een tekort aan voedingsstoffen - hier wordt gerstegras verondersteld te helpen door de melanineproductie te bevorderen en de haargroei te ondersteunen.

Deze effecten van gerstegras zijn echter nog niet wetenschappelijk bewezen.

Bijwerkingen van gerstegras

Gerstegras wordt beschouwd als goed verdragen en vrij van bijwerkingen. Niettemin zijn er meldingen over spijsverteringsproblemen, met name diarree, misselijkheid of braken. Daarom kan het raadzaam zijn om te beginnen met een lage dosering en zorgvuldig de tolerantie van gerstegras te testen.

Ook mogelijk is een allergische reactie op gerstegras, dat merkbaar is door tinteling, zwelling of verbranding in de mond. Iedereen die lijdt aan intolerantie voor gluten, moet voorzichtig zijn, afhankelijk van zijn eigen tolerantiegrenzen: hoewel gerstegras glutenvrij is, kunnen er sporen van gluten aanwezig zijn, afhankelijk van de fabrikant.

Deel met vrienden

Laat je reactie achter