Gerontologie - De veroudering en de effecten op ons lichaam

Ieder van ons vergrijst - elke dag na de leeftijd van 30 jaar nemen onze fysieke reserves langzaam af, totdat op enig moment de tijd komt dat het onderhoud van alle orgelfuncties niet zo eenvoudig is: Eerste beperkingen doen zich voor.

Wat is de wetenschap van het ouder worden?

In de gerontologie, de wetenschap van het ouder worden, worden de huidige problemen van ouderen onderzocht. Gerontologie is nog steeds een relatief jonge tak van de wetenschap - de eerste Duitse leerstoel werd in 1986 in Heidelberg opgericht. Omdat veel problemen van veroudering vanuit verschillende perspectieven moeten worden beschouwd, omvat gerontologie verschillende disciplines:

De meest bekende is zeker geriatrie, die zorgt voor ziekten op oudere leeftijd, naast gerontopsychologie en psychiatrie, die geestesziekten onderzoekt en behandelt op oudere leeftijd, sociale gerontologie en gerontosociologie, die zich voornamelijk bezighouden met sociale en sociologische aspecten, en ouderen die op een zeer pragmatische manier ouderen ondersteunt bij haar instellingen. Andere disciplines zoals demografie, biogerontologie, psychotherapie en ouderenmanagement zijn ook vertegenwoordigd in de vier gebieden "Experimentele Gerontologie", "Geriatrische Geneeskunde", "Sociale en Gedragsgerelateerde Gerontologie" en "Sociale Gerontologie en Retirement Work", die aan de universiteiten worden onderwezen.

Waarom hebben we gerontologie nodig?

De mensen in Duitsland en Europa worden ouder en ouder en de bevolking verandert zodanig dat er steeds meer ouderen en steeds minder jonge mensen zijn. Deze omstandigheid - dat wil zeggen, steeds meer oude mensen die ouder en ouder worden - wordt dubbele veroudering genoemd. De snelstgroeiende groep mensen boven de 80 - tegen 2030 zal ongeveer 6% van de bevolking ouder zijn dan 80 jaar. De toename van oudere bevolkingsgroepen stelt onze samenleving voor veel uitdagingen:

  • Hoe moet het beroepsleven in de toekomst worden vormgegeven?
  • Hoe moeten minder en minder mensen de pensioenen financieren voor steeds meer gepensioneerden?
  • Is de toename van een seniorenseconomie een groeiende industrie?
  • Kan vrijwillige betrokkenheid bij eredoctoraten de ouderdom van de werkloosheid elimineren in erkenning?
  • Hoe moeten appartementen, kantoren, alledaagse objecten zo worden ontworpen dat ze passen in deze groeiende bevolking?

Gerontologie probeert antwoorden op deze vragen te vinden - dit komt met name tot uiting in de zogenaamde "Altenberichte", die sinds 1992 in Duitsland door elke regering voor elke legislatuur wordt gepresenteerd (momenteel wordt het 5e oude rapport verwerkt). Hierin presenteren onafhankelijke experts de huidige situatie van ouderen en de overheid reageert op deze voorstellingen met een mening of concrete beslissingen.

Deel met vrienden

Laat je reactie achter