Endorfine de gelukshormonen

Met name het zonlicht en de positieve ervaringen veroorzaken een afgifte van endorfines. Daarom worden endorfines ook gelukshormonen genoemd. Endorfines zijn eigenlijk morfines, die een pijnstillend of pijnstillend effect hebben.De vrijlating van endorfines beschermt ons lichaam in gevaarlijke situaties. Dus endorfines laten ons de pijn vergeten en stellen ons in staat om onze energiereserves op te halen.

Endorfinen worden bijvoorbeeld vrijgegeven wanneer een baby wordt geboren. Ze reguleren ook het hongergevoel en hebben een ontspannend effect op ons. Endorfines kunnen bijna worden omschreven als een soort van natuurlijke eetlustremmer, wat zeker gunstig is voor een slank figuur.

Endorfines helpen bij het afvallen

Vaak zijn er weer nieuwe geliefden in deze situatie: door vlinders in de maag heb je helemaal geen honger en geen zin in eten. Helaas zijn we niet altijd meteen verliefd.

Gelukkig kunnen andere activiteiten endorfines vrijmaken. Deze omvatten bijvoorbeeld sport en bewegen. Marathonlopers ervaren vaak deze massieve endorfinesecretie (ook bekend als Runners High). Maar zelfs een wandeling door de frisse lucht kan een verhoogde afgifte van endorfine veroorzaken. Natuurlijk is het zelfs beter als de zon tegelijkertijd schijnt. Omdat je dan het dubbele geluksdeel krijgt.

Zelfs het eten van een stuk chocolade maakt je gelukkig, helaas op de lange termijn, te dik. Beter en net zo gelukkig zijn caloriearme groenten en fruit, zoals paprika's met de secundaire plantensamenstelling capsaïcine, die de endorfineproductie stimuleert.

Deel met vrienden

Laat je reactie achter