Bananen: Mis het niet!

Bananen worden afgekeurd in veel diëten, omdat ze vrij veel calorieën bevatten voor een stuk fruit. Het is daarom niet nodig om afvallen te voorkomen. Maar de bananen zijn daar veel te gezond voor. Bananen worden afgekeurd in veel diëten, omdat ze vrij veel calorieën bevatten voor een stuk fruit. Het is daarom niet nodig om afvallen te voorkomen. Maar de bananen zijn daar veel te gezond voor.

Ondanks dieet: geef geen bananen op

In Europa kennen we de banaan bijna uitsluitend als dessertbanaan. Zijn pulp, wanneer rijp, is melig en zoet. In andere landen worden kookbananen vaak als bijgerecht gegeten, vergelijkbaar met de aardappel in dit land. Het zure vlees van de kookbanaan kan niet rauw worden gegeten, vandaar de naam.

Het voorheen geïmporteerde bananenras "Gros Michel" zou de meest smaakvolle en robuuste bananensoort zijn. Helaas wordt het vandaag nauwelijks gecultiveerd voor export, omdat een bepaalde schimmel de planten steeds vaker infecteert. Als je in de teeltgebieden verblijft (Birma, Thailand, Maleisië, Indonesië, Sri Lanka of Jamaica), moet je deze bananensoort proberen.

Nu is de banaan populair hier als een zoete snack en bijna iedereen houdt van de smaak van de tropische vruchten. Nog beter dan de smaak van een rijpe banaan zijn de ingrediënten. Omdat een banaan veel vitaminen, mineralen en een dosis vezels bevat.

Vitaminen en mineralen in de banaan

Het vitaminecomplex van foliumzuur, biotine, nicotinamide en pyridoxine maakt de banaan tot een ideale vitamine B-leverancier. Tryptofaan, een voorloper van het gelukshormoon serotonine, is stemmingsverbeterend en maakt ook deel uit van de banaan, net als andere essentiële aminozuren.

De banaan is bijzonder rijk aan mineralen: fosfor, ijzer, kalium, magnesium, mangaan en koper worden bij het fruit geleverd. Magnesium is vooral belangrijk bij het afvallen of tijdens een dieet omdat het de energie-inname regelt. Een tekort aan magnesium kan leiden tot verstoringen van het metabolisme.

De goede kanten van de banaan zijn groter dan dat: hoewel de vrucht ook ongeveer 95 calorieën per 100 gram bevat, maar net zoveel vitale stoffen die gezond zijn voor het lichaam. Met het hoge vezelgehalte verzadigen ze ook erg goed. In plaats van het eten van een ontbijtgranenstaaf of een dieetreep, moet men liever zijn toevlucht nemen tot de banaan. Als snack voor de sport of nerveus eten in de middag, is de banaan ideaal.

Ook als ontbijt- of avondeten (met een dieet) doet de banaan het goed, bijvoorbeeld als een proteïne-shake-banaan.

Deel met vrienden

Laat je reactie achter